WebSiteTemplate.org
Velkommen > Fakta > Knogler og forlængelseszoner > Forlængelseszoner
 
 
 

Forlængelseszoner

Det centrale element i knogleforlængelsen er knogleforlængelseszonen. Det er her, det nye væv skabes. Zonen skabes af kirurgen ved at skære knoglen over, og den efterfølgende reparationsproces, som kroppen starter, er den samme, der ses efter et knoglebrud.

Først løber der blod ud i området fra de tilstødende knogleender. Blodet størkner og danner en lille geleagtig ansamling, hvori den videre proces foregår. I løbet af de næste dage udvikles og modnes knogledannende celler i området, og de begynder at danne nyt knoglevæv - callus. Det er på dette tidspunkt, vi starter knogleforlængelsen ved at trække de to knogleender fra hinanden. Man kan sige, at vi forlænger med en hastighed, hvorved de knoglevævsdannende celler lige kan følge med i deres produktion af callus.

En knogleforlængelseszone har mange lighedspunkter med de vækstzoner, der er i knogler hos børn - epifyseskiver. De adskiller sig sig dog væsenligt på to områder: For det første er vækstretningen i epifyseskiven kun i en retning, hvor den i knogleforlængelseszonen er bidirektionel, og så består vævet i epifysen af bruskceller med tiltagende modningsgrad i vækstretningen. I en optimal situation er der det, der kaldes direkte ossifikation i forlængelseszonen, det vil sige, at det centrale område med fibrøst væv direkte overgår til knogle.

   Knogleforlængelseszone, hvor knoglevævet ikke er fuldt modnet          Vækstzone, hvor vævet er farvet

Til venstre ses et røntgenbillede af en knogleforlængelseszone, hvor knoglevævet ikke er fuldt modnet. Til højre ses udsnit af en vækstzone, hvor vævet er farvet, således at nydannet knogle bliver mørkere end det centrale fibrøse væv. Til højre ses det, at knoglevævet danner en slags bjælker, der strækker sig ind fra begge sider mod zonens fibrøse centrum.

De fire underzoner i forlængelseszonenForlængelseszonen kan opdeles i fire underzoner:

 

  1. Overgangen mellem den oprindelige knogle og nydannet knogle
  2. Mineraliseret væv (de samme bjælker som vist ovenfor)
  3. Mineraliseringsfront
  4. Fibrøs zone

 

 

 

 

Nedenfor ses scanninger af det forlængede område på en knogle. Scanningen er lavet med en DEXA scanner, som viser knoglemineralindholdet i vævet.

DEXA-scanning af forlænget knogle

Som det ses, bliver der mere mineral (knogle) i området (lysere farve), som tiden går. 

Nedenfor er vist tre billeder af vækstzonen i børneknogler - epifyseskiven.

Vækstzone i børneknogle

Epifyseskiven, der består af hyalinbrusk, er vist med a, og dens vækstretning er vist med pilen, altså mod diaphysen - knoglens skaft.

Nedenfor ses det røde felt ovenfor forstørret op.

Vækstzone tæt på

Epifyseskiven er igen vist med a og det nydannede knogle vist med b.

Nederst er der zoomet helt ind på epifyseskiven.

Vækstzone meget tæt på

De hvilende bruskceller er vist med a, b (proliferationszonen) viser celler, der lige er begyndt at dele sig, c viser ældre forstørrede celler (hypertrofizonen) og endelig d (calcifikationszonen), hvor bruskcellerne henfalder for at omdannes til knoglevæv.