WebSiteTemplate.org
Velkommen > Behandlingsmuligheder > Pseudartrose
 
 
 

Pseudartrose

Pseudartose er defineret i litteraturen som et brud, der ikke er vokset sammen efter seks måneder. Betydningen af ordet på latin er falsk led. Definitionen af et falsk led betegner vi en tilstand hvor der er brusk beklædte flader omgivet af fibrøst væv indeholdende synovialislignende væske (ledvæske). Disse er meget sjældne og derfor hører langt de fleste til det vi kalder non unions.

En non union kendetegnes ved et knoglebrud hvor helingsprocessen aldrig er startet eller er stoppet. Det der ligger midtimellem de to er det vi kalder en delayed union som er et brud der heler langsommere end forventet.

For ikke at komplisere tingene bruger vi ordet pseudartrose om alle de ikke ophelede brud der gennemgåes i det følgende. Pseudartrose er det ord læger bruger i det daglige om ikke sammenvoksede brud i Danmark.

Vi bruger Ilizarovs behandlingsprincipper til behandlingen af pseudartroser på afdelingen.

Ilizarov inddeler pseudartroserne i dem med forkortning og dem uden (det vil sige dem hvor knoglebruddet har bevirket at knoglen er blevet kortere). Disse kan så igen inddeles i tre typer, de hypertrofiske de atrofiske og de inficerede.

Vi har valgt at anskue inddelingen på en lidt anden måde idet vi skelner mellem behovet for en forlængelsesosteotomi (altså dem der har behov for at få genskabt benlængde) og dem der kan korrigeres og forlænges i selve pseudartrosen. 

De hypertrofiske pseudartroserhar rigeligt med callus (nyt knoglevæv) der danner en fortykkelse på brudsteddet. De heler ikke på grund af instabilitet og skæve akser.Disse kan oftest behandles succesfuldt med en stærk stabilisering såsom en Ilizarov-ramme. Efter 2-3 måneder vil der oftest være opnået heling. Nedenfor ses et eksempel på en hypertrof pseudartrose, den er kendetegnet ved sin bredeøgning, masser af callus og samtidig kan man se opklaringen i midten der viser den ikke er helet.

De atrofiske pseudartroser (se nedenfor) er straks mere komplicerede at behandle. Her er problemet ikke mangel på stabilitet (eller ikke kun), men at vævet omkring brudstedet ikke er særligt godt blodforsynet enten på grund af tidligere kirurgi i området eller på grund af den oprindelige skade. For at opnå heling er det nødvendigt at gribe mere radikalt til værks under operationen. Vi plejer at fjerne det dårlige knogle omkring pseudartrosen, indtil vi er nået til sundt væv. Ved hjælp af Ilizarovs apparatur bringer vi de to nu sunde knogleender sammen. Herved opstår der en forkortning af knoglen, som vi kompenserer for ved at lave knogleforlængelse højere oppe på knoglen. Nedenfor ses en atrofisk pseudartrose, røntgenbillede er taget efter 8 måneder, der er ikke skyggen af callus og dermed ingen helingspotentiale.

De inficerede pseudartroser ser vi ofte ved patienter der har haft et åbent brud og siden fået infektion i området. Infektionen hindrer heling og den eneste løsning er at revidere området indtil der kun er rent vitalt væv tilbage. Behandlingsprincippet er faktisk som for de atrofiske pseudartroser.

Undermenu