WebSiteTemplate.org
Velkommen > Behandlingsmuligheder > Knogleskævheder
 
 
 

Knogleskævheder

Knogleskævheder kan være erhvervede eller medfødte. De erhvervede kan opstå efter traumer mod knoglen eller dennes vækstskive, men kan også skyldes stofskiftesygdomme eller mangelsygdomme. De medfødte er ofte på basis af genetiske forhold.

Knogleskævhederne kan være til stede i op til tre plan (vektorer, x, y og z). Det kan dreje sig om fejlrotation, udbøjning til siderne eller frem/tilbage. Formålet med opretningen er at opnå normal anatomisk akse.

Indadrotationsfejlstilling i venstre underbenTil højre ses et eksempel på en patient med indadrotationsfejlstilling af venstre underben. Patienten havde samtidig ca. 3,5 cm benforkortelse på denne side.

Nedenfor ses patientens ben efter montering af Ilizarovs apparatur. Rotationsfejlstillingen er ophævet, og patienten er i gang med den sidste del af knogleforlængelsen. Knogleforlængelsen laves samtidig med opretningen af rotationsfejlstillingen.

Ilizarovs ramme er monteret. Opretning og forlængelse er i gang.

MidtskaftsfejlstillingTil højre ses et eksempel på midskaftsfejlstilling. Som det er vist på røntgenbilledet, drejer det sig om 29 grader.

Nedenfor det færdige resultat efter opretning med Ilizarovs apparatur.

Midtskaftsfejlstilling efter opretning

Sidste eksempel er en patient, der havde et traume mod sin øverste vækstskive i skinnebensknoglen som barn. Det resulterede sidenhen i en vinkelfejlstilling som vist med den røde linie. Den grønne er den normale anatomiske akse, som er endemålet for opretningen. Taylors Spatial Frame blev monteret, og der blev gjort klar til opretning.

Fejlstilling: den røde akse, normal: den grønne akse Taylors Spatial Frame er monteret Opretningen er udført

Opretning er udført, og knoglen mangler bare at hærde.